
Celková doba přípravy: 1 hod
Přichystá cca 2kg
Kořeněné čatní z červené řepy
Toto pestře zbarvené čatní z červené řepy a pomeranče podávejte se sýry a uzeninami. Je jemně kořeněné skořicí, hřebíčkem a semínky koriandru.
Suroviny
- 1,5 kg syrové červené řepy nakrájené na kostičky
- 3 cibule, nakrájené nadrobno
- 3 jablka, nastrouhaná
- kůra a šťáva ze 3 pomerančů
- 2 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžíce koriandru
- 1 lžíce mletého hřebíčku.
- 1 lžíce mleté skořice
- 700 ml červeného vinného octa
- 700 g zlatého krystalového cukru
Postup
KROK 1
V zavařovací misce nebo v největším hrnci dobře promíchejte všechny ingredience. Přiveďte k mírnému varu a za občasného míchání vařte 1 hodinu, dokud čatní nezhoustne a řepa nezměkne.
KROK 2
Zatímco se čatní vaří, připravte si sterilní sklenice. Jakmile je čatní hotové, nechte ho 10 minut odstát, pak ho opatrně lžící naplňte do sklenic a ještě horké je uzavřete. Můžete ho sníst hned, ale ještě lepší bude po měsíci. Na chladném a tmavém místě vydrží až 6 měsíců. Po otevření uchovávejte v chladničce a spotřebujte do 2 měsíců.
Mohlo by vás zajímat
Fenomén talířů a mís, červená řepa G’s!