Boršč
Celková doba přípravy: 2 hod
4 – 6 porcí

Boršč

Připravte si hřejivou mísu boršče podle tohoto jednoduchého receptu. Vydatnou polévku podávejte s kopečkem zakysané smetany a kouskem křupavého chleba.

Suroviny

Na vývar
  • 1 kg tučné hovězí kližky (ponechané na velké kusy)
  • 1 cibule, oloupaná, vcelku
  • 1 bobkový list
Na polévku
  • 2,2 kg oloupaných a nakrájených brambor
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 mrkev, nahrubo nastrouhaná
  • 200 g červené řepy, oloupané a nakrájené na nudličky
  • 1 červená paprika, nakrájená na kousky
  • 200 g plechovky nakrájených rajčat
  • 6 sušených švestek
  • ½ hlávky bílého zelí, nakrouhané
  • 400 g červených fazolí, scezené a propláchnuté
  • 100 ml zakysané smetany nebo crème fraîche, k podávání
  • ½ svazku kopru, nasekaného
  • křupavý chléb k podávání

Postup

KROK 1
Pro přípravu vývaru dejte maso, celou cibuli, bobkový list a 2 litry mírně osolené studené vody do velkého hrnce. Vařte na velmi mírném ohni, dokud hovězí kližka nezměkne a snadno se nerozpadne – to může trvat až 3 hodiny. Občas lžící odstraňte sraženiny. Větší kusy hovězího masa dejte do vývaru, vyjměte celou cibuli a vyhoďte ji.

KROK 2
Do boršče přidejte brambory, dobře je osolte a opepřete a vařte 10-15 minut, dokud nezměknou. Mezitím ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev a na středním plameni za stálého míchání vařte, dokud mrkev nezměkne a nezačne karamelizovat.

KROK 3
Přidejte červenou řepu a za občasného míchání vařte asi 5 minut. Přidejte červenou papriku a vařte další 2 minuty, poté přidejte rajčata a sušené švestky, zamíchejte, zvyšte teplotu, chvíli povařte a poté vše přidejte do boršče.

KROK 4
Přidejte nakrouhané zelí a fazole a vařte 7-10 minut nebo dokud nezměknou. Podávejte s trochou zakysané smetany nebo crème fraîche, spoustou nasekaného kopru a křupavým chlebem.

Mohlo by vás zajímat

Fenomén talířů a mís, červená řepa G’s!

Kořeněné čatní z červené řepy

Toto pestře zbarvené čatní z červené řepy a pomeranče podávejte se sýry a uzeninami. Je jemně kořeněné skořicí, hřebíčkem a semínky koriandru.
 

Číst více

Brownies z červené řepy

I s polovičním obsahem tuku oproti běžným brownies stále mají intenzivní čokoládovou chuť.
 

Číst více

Losos s hořčicí, červenou řepou a čočkou

Uvařte si chutnou bezlepkovou večeři za 20 minut. Náš losos ve skandinávském stylu se podává s červenou řepou, čočkou, dýňovými semínky, kapary, hořčicí a koprem.

Číst více

Těstoviny s červenou řepou a fetou

Vneste na svůj jídelní stůl barvy s našimi krémovými těstovinami s červenou řepou a fetou. Jsou plné výživných látek a představují sytý zeleninový oběd nebo večeři pro celou rodinu.

Číst více

Boršč

Připravte si hřejivou mísu boršče podle tohoto jednoduchého receptu. Vydatnou polévku podávejte s kopečkem zakysané smetany a kouskem křupavého chleba.

Číst více

Kukuřice s uzenou paprikou a limetkovým máslem

Vychutnejte si kukuřičný klas s uzenou paprikou a limetkovým máslem jako jednoduchou, ale chutnou letní přílohu. Můžete je připravit na grilu nebo na varné desce.

Číst více

Kukuřičná polévka na kari

Okořeňte si den tímto chutným receptem na kukuřici na kari s vejcem a zeleným chilli. Je to ideální lehký oběd nebo večeře v chladných dnech.
 

Číst více

Kukuřičné a špenátové lívance

Tyto zdravé lívance ze sladké kukuřice a špenátu jsou plné vitaminu C a bílkovin. Jsou skvělým příkrmem při odstavování dětí od kojenecké výživy.
 

Číst více

Kukuřičné hamburgery s tuňákem

Nízkotučná alternativa hamburgerů z hovězího masa. Zkuste i salsu s chilli, která jim dodá šťávu.
 

Číst více

Kukuřičná salsa

Tato vegetariánská příloha je velmi rychlá a dokonale ladí s jalapeño, koriandrem, limetkou a fetou.
 

Číst více