
Boršč
Připravte si hřejivou mísu boršče podle tohoto jednoduchého receptu. Vydatnou polévku podávejte s kopečkem zakysané smetany a kouskem křupavého chleba.
Suroviny
Na vývar- 1 kg tučné hovězí kližky (ponechané na velké kusy)
- 1 cibule, oloupaná, vcelku
- 1 bobkový list
- 2,2 kg oloupaných a nakrájených brambor
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 mrkev, nahrubo nastrouhaná
- 200 g červené řepy, oloupané a nakrájené na nudličky
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 200 g plechovky nakrájených rajčat
- 6 sušených švestek
- ½ hlávky bílého zelí, nakrouhané
- 400 g červených fazolí, scezené a propláchnuté
- 100 ml zakysané smetany nebo crème fraîche, k podávání
- ½ svazku kopru, nasekaného
- křupavý chléb k podávání
Postup
KROK 1
Pro přípravu vývaru dejte maso, celou cibuli, bobkový list a 2 litry mírně osolené studené vody do velkého hrnce. Vařte na velmi mírném ohni, dokud hovězí kližka nezměkne a snadno se nerozpadne – to může trvat až 3 hodiny. Občas lžící odstraňte sraženiny. Větší kusy hovězího masa dejte do vývaru, vyjměte celou cibuli a vyhoďte ji.
KROK 2
Do boršče přidejte brambory, dobře je osolte a opepřete a vařte 10-15 minut, dokud nezměknou. Mezitím ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev a na středním plameni za stálého míchání vařte, dokud mrkev nezměkne a nezačne karamelizovat.
KROK 3
Přidejte červenou řepu a za občasného míchání vařte asi 5 minut. Přidejte červenou papriku a vařte další 2 minuty, poté přidejte rajčata a sušené švestky, zamíchejte, zvyšte teplotu, chvíli povařte a poté vše přidejte do boršče.
KROK 4
Přidejte nakrouhané zelí a fazole a vařte 7-10 minut nebo dokud nezměknou. Podávejte s trochou zakysané smetany nebo crème fraîche, spoustou nasekaného kopru a křupavým chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Fenomén talířů a mís, červená řepa G’s!