
Brownies z červené řepy
I s polovičním obsahem tuku oproti běžným brownies stále mají intenzivní čokoládovou chuť.
Suroviny
- 500 g předvařené červené řepy (3-4 střední řepy)
- 100 g másla
- 200 g čokolády (70 % kakaa)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 g cukru krupice
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 25 g kakaového prášku
Postup
KROK 1
Řepu nakrájejte nahrubo a vložte do hrnce. Přidejte trochu vody a povařte asi 12 minut nebo dokud nezměkne.
KROK 2
Troubu předehřejte na 180C s ventilátorem. Zatímco se řepa vaří, vymažte máslem plech o rozměrech 20 x 30 cm nebo malý pekáč. Čokoládu nahrubo nasekejte a máslo nakrájejte na kostičky. Uvařenou řepu vyklopte do síta, slijte z ní přebytečnou tekutinu a poté ji spolu s čokoládou, máslem a vanilkou vložte do kuchyňského robotu nebo mixéru. Šlehejte, dokud nebude směs co nejhladší. Čokoláda a máslo se při tom rozpustí.
KROK 3
Do velké mísy dejte cukr a vejce a šlehejte je elektrickým ručním šlehačem, dokud nezhoustnou, nezesvětlají a nezpění se, asi 2 minuty. Do mísy dejte lžíci směsi z červené řepy (v této fázi to nebude vypadat moc hezky, ale vydržte) a pak ji pomocí lžíce vmíchejte do vyšlehaných vajec. Přisypte mouku a kakaový prášek a opatrně je vmíchejte do hladkého těsta.
KROK 4
Nalijte do připravené formy a pečte 25 minut nebo dokud těsto nevykyne a při zatřesení s formou se pod středem jen nepatrně zachvěje. Ve formě nechte zcela vychladnout.
Mohlo by vás zajímat
Fenomén talířů a mís, červená řepa G’s!